Взаємодія з батьками  
Основою для успішної інтеграції дитини в суспільство є не тільки взаємодія спеціалістів , але і батьків дитини . Важливою в роботі психолога є робота з батьками «особливої» дитини. Вони активно залучаються до організації корекційно-виховного процесу. Оскільки розвиток та виховання дитини з особливими потребами потребує спеціальних знань про захворювання, його наслідки, потенційні можливості дитини. Батькам надаються  поради та рекомендації по вирішенню повсякденних проблем, пов’язаних з вихованням.
В нашій школі:
-створено  умови  для формування партнерських відносин між вчителями, спеціальними педагогами та сім'ями дітей з особливими потребами;
·         - здійснено  різнопланових цілеспрямованих спостережень  щодо з'ясування можливостей і потреб "особливих дітей";
·         -розроблено  індивідуальні  програми
     Із чого починається співпраця? Звичайно, зі  знайомства. Щоб забезпечити дітям з особливими потребами активної життєдіяльності у колективі однолітків, педагоги мають знати особливості дітей, їхні можливості й уподобання. Зустрічі педагогів з батьками допомагають визначитися, якої саме допомоги потребує дитина, отримати вичерпну інформацію про неї.      Таке партнерство створює умови для ефективного включення дітей з особливими потребами в освітній процес, сприяє досягненню головної мети - успішному особистому розвитку кожної дитини, підготовці її до незалежного життя.
   Доцільно зазначити, що соціальна інтеграція дитини з особливими потребами в середовище дітей з нормальним розвитком є не тільки бажаною, а й обов'язковою умовою його подальшого особистого розвитку й адекватної соціальної адаптації.
Ми повинні пам'ятати:
·    1. У кожній дитині закладені можливості і здібності, які необхідно розкрити, підтримувати і розвивати.
·         2. Кожна дитина є унікальною особистістю.
·   3. Порушення інтелектуального розвитку - це порушення у сфері розуміння. Несприятливе оточення перетворює це на недолік, значить, це проблема оточення, а не хворого.
·       4. Дитина з особливими освітніми потребами має можливість прожити хороше і різноманітне життя. Давайте надамо їй цю можливість! 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога